رمپ چیست؟ آشنایی با انواع و استاندارد های طراحی رمپ
امروزه، تصور این که ساختمانها بدون رمپ ساخته شوند به مقدار بسیاری دشوار است. به این دلیل که اهمیت ارتباط بخشی از ساختمان با بخش دیگرش جهت هدایت افراد و یا وسائل نقلیه، یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.
استفاده از رمپ تنها مختص دنیای امروز ما نیست، بلکه در دوران باستان نیز المانی ضروری بوده است؛ تنها کافی است به پلههای ورودی دروازه ملل نگاه کنید، این سازه نه تنها قسمتی برای ورود افراد است بلکه ارزش معنوی بنا را نمایان میسازد.
ایجاد ارتباط بین سطح پایینی با بالایی بنا و یا بهتر است بگوییم طبقات، لازمه طراحی و اجرای آن است. به همین منظور، برای شناخت اینکه رمپ چیست و ویژگیهای آن این مقاله را تا پایان بخوانید.
رمپ چیست؟
رمپ چیست ؟ رمپ پله یا شیب راهه، مسیری شیبدار است که دو سطح غیر هم تراز را به یکدیگر وصل میکند. برای مثال، برای قرار دادن ماشین در پارکینگ و رفتن از طبق پایین به طبقه بالا، اجرای این سازه ساختمان بر طبق اصول و استاندارها ضروری است.
مشخصات این سازه به عرض و شیب تقسیم میشود. مقدار طول به طور معمول با استفاده از مقدار درصد شیب محاسبه و عدد آن تعیین میشود. عرض این سازه میتواند یک طرفه (۳٫۵ متر) و دو طرفه (۵ متر برای عبور دو اتومبیل از کنار هم) باشد.
جهت تعیین ارتفاع و طول مقدار شیب میتوان از فرمول تقسیم طول ارتفاع بر طول افقی ضرب در ۱۰۰ استفاده کرد. همچنین امروزه این سازه ها اغلب از بتن و شبکه آرماتوربندی ساخته میشوند.
برای مطالعه: درز انقطاع
انواع رمپ چیست ؟
رمپ پله آدم رو: همانطور که از نامش پیداست جهت عبور و مرور افراد مورد استفاده قرار میگیرد. این سازه آدم رو حداکثر شیبی در حدود ۱۲٫۵ درصد دارد.
رمپ پله معلولین: این سازه جهت عبور و مرور راحت افراد معلول ساخته میشود. سازه معلولین حداکثر شیبی در حدود ۸ درصد دارد.
رمپ پله ماشین رو: خودروها برای ورود به داخل ساختمان و رفتن به پارکینگ نیاز به عبور از سازه دارند. سازه ماشین رو دارای حداکثر شیبی در حدود ۱۵ درصد است.
همچنین سازه ها از نظر ظاهری بر حسب طراحی به انواع مختلفی اعم از مستقیم، قوسی و موارد بیشتر است. رمپ قوسی از نظر طراحی و اجرا دشوارتر از سازه مستقیم است، ولی فضای کمتری برای تأسیس آن نیاز است.
استاندارهای طراحی رمپ چیست ؟
استاندارهای طراحی این سازه دقیقاً در راستای ضوابط و اصول شهرسازی و مقررات ملی ساختمان و پایدارسازی گود است، که به شرح زیر میباشد:
استانداردهای رمپ عابرین پیاده
- کمترین عرض این سازه ۱۲۰ سانتیمتراست.
- برای سطح شیبدار تا طول ۳ متر، بیشترین مقدار شیب ۸ درصد میباشد.
- بیشترین طول مجاز رمپ، بدون داشتن پاگرد ۹ متر است.
- اجرای نرده یا دست انداز برای عابرین در طرفین این سازه الزامی است. ارتفاع نرده از کف برای افراد نشسته ۷۵، افراد ایستاده ۸۵ و کودکان ۶۰ سانتیمتر باید باشد.
- لازم است نرده جهت راحتی عابرین، حداقل ۳۰ سانتیمتر از ابتدا و انتهای این سازه به طول بیشتری اجرا شود.
- قطر میله نرده نیز باید ۳٫۵ تا ۴ سانتیمتر باشد.
- کف سازه باید لغزنده نبوده و بتواند ثبات و پایداری افراد را حفظ کند.
- برای سازه های موجود در فضاهای باز، لازم است به خوبی از مجاری مخصوصی جهت هدایت آب استفاده شود.
استانداردهای رمپ چیست: در فضای شهری
- بیشترین شیب سازه جدولها با طول کمتر از یک متر، ۱۵ درصد است.
- طول سازه جدولها با طول بیش از یک متر، طول تابع مقررات سطوح شیبدار خواهند بود.
- در رمـپ جدولهایی که در دو سمت دارای بریدگی هستند، شیب بریدگیها باید حداکثر ۱۰ درصد باشد.
- رمـپ جدول در مسیر حرکت و توقف اتومبیل نباید دارای پیشروی باشد.
- کمترین عرض رمپ جدول به غیر از وجود بریدگیهای کناری آن ۹۰ سانتیمتر باید باشد.
- اگر قرار است رمپ جدول در مسیر خطکشی عابرین پیاده اجرا شود، باید حداقل ۱۲۰ سانتیمتر فضای آزاد در داخل خطکشی برای آن لحاظ شود.
- اگر رمپ جدول قطری دارای بریدگیهای کناری داشته باشد، این بریدگیها باید به اندازه ۶۰ سانتیمتر و به صورت مستقیم و در هر دو سمت جدول در داخل خطکشی عابرین پیاده اجرا شود.
استانداردهای رمـپ چیست: در پارکینگ
- بیشترین شیب رمپ ۱۵ درصد است.
- برای ساختمانها با بیش از ۲۵ واحد، کمترین عرض رمـپ ۵/۳ متر است و اگر تعداد واحدها ۲۵ عدد باشد، عرض رامپ ۵ متر لحاظ میشود. همچین اگر راههای ورودی و خروجی پارکینگ جدا از هم باشند، عرض هر کدام ۵/۳ متر میباشد.
- شیب عرض بهویژه در سازه های قوسی، بین ۵/۱ تا ۳ درصد در نظر گرفته میشود.
- ورودی پارکینگ جهت جلوگیری از سرگیر شدن، باید ارتفاعش از کف تا زیر سقف حداقل ۸۰/۱ متر باشد.
اهمیت استفاده از انواع رمپ چیست
در شهرسازی مدرن، نیاز به استفاده از رمپ در ساختمان و فضاهای شهری ضروری است. در واقع وجود سازه، به دلیل ایجاد نیازهای جدید است. وقتی به شهرهای بزرگ و شلوغ نگاه میکنیم، به این میاندیشیم که چرا نباید برای افزایش پارکینگ عمومی از سازه های قوسی و یا به عبارتی از پارکینگهای طبقاتی استفاده کرد؟
استفاده از سازه برای عابرین، کودکان، معلولین و خودروها ضرورتی بی حد و حصر اس، و لازمه داشتن طراحی کارشناسانه و برخورداری از استاندارها و اصول اجرای صحیح است.